Φέτα

Εικόνες

ΒΑΡΕΛΙΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ:Κοινώς ΦΕΤΑ.

Την ονομάζουμε, όμως βαρελίσια παραδοσιακή, λόγω του ότι η Κεφαλονιά έχει εξαιρεθεί από τις περιοχές Π.Ο.Π., παρόλο που το νησί μας διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι φέτα παραγόταν όχι απλά από πολύ παλιά αλλά και ότι είναι η μητέρας της φέτας, το μέρος , όπου γεννήθηκε το τυρί αυτό. Δυστυχώς, όμως, παρόλο τους μεγάλους αγώνες που έχουν δώσει οι Κεφαλονίτες τυροκόμοι το μόνο που εισέπραξαν, ήταν ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και κοροϊδία από όλους τους κρατικούς φορείς, για ένα όνομα που όχι απλά αξίζει να το έχει το κεφαλονίτικο τυρί μας, αλλά του ανήκει. Αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των τυριών, που παράγουμε. Από 70% πρόβειο γάλα το κατώτερο και 30% γίδινο το ανώτερο.

Συσκευασία

Ξύλινα και πλαστικά βαρέλια, πλαστικά μπολ 4Kgr - 2Kgr - 1Kgr - 400gr και τεμάχια συσκευασμένα σε κενό σε μεταβλητά βάρη.

  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Η ιστορία της φέτας χάνεται βαθιά μέσα στον χρόνο. Τις πρώτες αναφορές για το τυρί αυτό, τις βρίσκουμε στην «ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ», καθώς και την περιγραφή του τρόπου παρασκευής της.
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, που αποδεικνύει ότι το όνομα φέτα ανήκει στην Κεφαλονιά, είναι το όνομά της, το οποίο έχει Ιταλική ρίζα και σημαίνει κομμάτι. Ως γνωστόν, λοιπόν, όταν η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά, η Πελοπόννησος και η Λέσβος βρίσκονταν υπό τον τουρκικό ζυγό, η Κεφαλονιά ήταν κάτω από την Ενετική κατοχή, που είχε σαν αποτέλεσμα να βάλουν στο λεξιλόγιό τους λέξεις Ιταλικές, όταν οι Έλληνες των παραπάνω περιοχών έβαζαν Τουρκικές. Άρα είναι εύκολο: να καταλάβει κανείς ότι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Κεφαλονιά ξεκινά η Ιστορία της φέτας.